Diagnosticarea cu tulburare de spectru autist (TSA) se poate dovedi a fi un moment deosebit de dificil, însă este primul și cel mai important pas pentru recuperarea copilului, diagnosticul este benefic pentru toți cei implicați, ajutându-l totodată atât pe copil cât și pe familia acestuia în gestionarea și ameliorarea simptomelor TSA
Diagnosticul este în primul rând esențial pentru copil, deoarece în lipsa acestuia multe aspecte simple ale vieții devin dificile, derutante și chiar chinuitoare . Toate acestea conduc la comportamente dezadaptative, izolare socială și neatingerea potențialului maxim de învățare al copilului cu autism. Diagnosticul corect și timpuriu poate preveni totodată și apariția altor afecțiuni psihologice asociate tulburării de spectru autist.
Un pas important în tratarea copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA) este consilierea psihologică, evaluarea timpurie și corectă este vitală pentru obținerea unor rezultate pozitive în dezvoltarea copilului și integrarea acestuia, deoarece intervenția terapeutică este cu atât mai eficientă cu cât este începută mai devreme.
Atunci când vorbim despre lucrul cu copii și adolescenți cu TSA stabilirea unor țeluri potrivite, care sunt în concordanță cu abilitățile și cu obiectivele acestora, sunt esențiale. Copiii cu autism au nevoie de susținere considerabilă din partea părinților și a profesorilor cu care colaborează, astfel că includerea acestora în stabilirea și implementarea țelurilor stabilite este vitală pentru obținerea rezultatelor de succes. De aceea, de foarte mare ajutor este nu numai consilierea inițială a copilului cu autism, în vederea stabilirii planului potrivit de intervenție cât și consilierea psihologică cu părinții care reprezintă un punct de sprijin, oferind susținere și îndrumare, precum și siguranța că părintele face pentru copilul său tot ce este mai bine.
Pe lângă evaluarea copilului cu TSA, psihologul clinician are rolul de a dezvolta planuri de intervenție bazate pe severitatea simptomelor, vârsta copilului și caracteristicile TSA ale acestora. Psihologii clinicieni care lucrează cu copii cu autism reprezintă un factor crucial în îmbunătățirea și ameliorarea simptomelor, informând și părinții cu intervențiile care au potențialul cel mai mare de a da cele mai bune rezultate, îndrumându-i pe ei și pe membrii familiilor copiilor cu tulburare de spectru autist (TSA) către cele mai eficiente metode de intervenție
Una dintre metodele care aduce cele mai bune rezultate pentru dezvoltarea potențialului copiilor cu autism este Terapia Comportamentală Aplicată (Applied Behaviour Analysis) – pe scurt terapie ABA. Aceasta este foarte eficientă pentru copiii de pe întregul spectru și ajută la dezvoltarea abilităților dezirabile, pe de-o parte, minimalizând comportamentele dezadaptative sau agresive, precum auto-rănirea . Printre beneficiile terapiei ABA se regăsesc reducerea acceselor de furie sau a reacțiilor emoționale violente, adoptarea unor comportamente dezirabile și învățarea abilităților simple și complexe specifice vârstei.
În final, o structura stabilă și bine definită întocmită de un profesionist, lucrul în terapie conform planului stabilit și aplicarea continuă a principiilor terapeutice și în mediul familial, în situațiile din viața de zi cu zi a copilului cu autism, construiesc pentru acesta o bază solidă de dezvoltare cu rezultate cât mai favorabile.