Logopedia este ramura a defectologiei care se ocupă cu studiul defectelor de vorbire și al metodelor de înlăturare și prevenție a acestora.
Dacă ar fi să definim logopedia pe înțelesul tuturor, am putea spune că este o disciplină care studiază problemele speciale de natură medicală, psihologică și sociologică privind prevenirea și corectarea tulburărilor de limbaj precum și studierea evoluției acestora în contextul dezvoltării personalității.
Clasificarea tulburărilor de limbaj a fost întotdeauna dificilă deoarece mecanismele anatomo-fiziologice care stau la baza formării și dezvoltării limbajului sunt foarte complexe.
Printre cele mai frecvente tulburări de limbaj vom găsi:
Beneficiarii logopediei sunt toți aceia care, indiferent de vârstă, au nevoie de această terapie.
În ceea ce privește copiii, vârsta recomandată pentru începerea terapiei este de 4-5 ani (vârstă la care limbajul ar trebui să fie structurat și consolidat). În cazul în care copilul are și alt diagnostic (autism, sindrom Down, sindrom asperger, deficiențe de auz, etc) care pot împiedică apariția sau dezvoltarea normală a limbajului este indicat să se intervină de la o vârstă mai mică.
Corectarea limbajului, dezvoltarea acestuia depinde de foarte mulți factori (ex: autism) :
Terapia logopedică se face în mare parte prin joc astfel încât copiii să colaboreze și să se implice activ în sarcini.
Adulții care apelează la logopedie sunt, în general, cei la care tulburarea de limbaj a apărut ca urmare a unei condiții medicale (ex: AVC).
Datorită complexității limbajului și a rolului esențial pe care acesta îl joacă în structura vieții psihice este necesar ca pacientul să beneficieze de ajutor din timp, apelându-se imediat la ajutorul unui specialist.