Sindromul Asperger

Jun 23, 2021

Asperger sau Sindromul Asperger este o tulburare cuprinsă în DSM – IV, specialiștii o considerau o tulburare de sine stătătoare, însa în 2013, cea mai nouă ediție a Manualului de diagnostic și statistică al tulburărilor mintale (DSM-V), s-a schimbat modul în care aceasta este clasificată.

Sindromul Asperger nu mai este din punct de vedere tehnic un diagnostic în sine, acum face parte dintr-un diagnostic mai cuprinzator, numit tulburare din spectrul autist (TSA), acest sindrom este ceea ce specialiștii numesc un tip de TSA „înalt funcțional”, aceasta însemnând că simptomele sunt mai puțin severe decât la alte tipuri de tulburări din spectrul autist.

Simptome

Simptomele apar încă din primii ani de viață, iar cel mai adesea observabil este lipsa contactului vizual, copilul evitand contactul vizual cu părinții sau alți interlocutori. De asemenea, copilul poate fi considerat “timid” deoarece acesta evită interacțiunile sociale, nu știe cum să inițieze o conversație sau cum să răspundă când cineva i se adresează.

Acestora le este greu sa înțeleagă și să interpreteze limbajul non-verbal, cum ar fi limbajul corpului expresiile faciale sau diferențele de ton și intonație, de asemenea aceștia întâmpină multe dificultăți și de a înțelege sau exprima emoții. 

Un simptom des intalnit este și “interesul” foarte intens pentru un anumit subiect și repetiția, de exemplu, copilul poate fi foarte pasionat de dinozauri, cunoaște toate speciile de dinozauri (cum se numesc, cum arata, etc…) și vorbește non-stop despre aceștia.

Copiii cu Asperger au multe dificultăți de adaptare la schimbare, aceștia dezvoltă foarte multe rutine pe care se bazează și orice întrerupere de rutină poate creea un profund discomfort. De exemplu unii copii folosesc același drum spre școală și nu acceptă nici o diferență sau întrerupere în traseu, sau unii copii au fixatii alimentare și mănâncă doar x alimente favorite refuzând drastic orice alt aliment.

Cum obțineți un diagnostic

Dacă observați aceste simptome la copilul dumneavoastră, nu ezitați să vă consultați cu medicul pediatru, acesta va poate îndruma către un specialist în sănătate mintală care poate efectua o evaluare și stabili un diagnostic.

Specialiști în sănătate mintală la care puteți apela:

  • Psiholog clinician;
  • Neurolog pediatru;
  • Psihiatru. 

Intervenție

Fiecare copil este diferit, deci nu există o abordare unică, în urmă unei evaluări psihologul clinician sau psihiatrul va poate recomanda un plan de intervenție adaptat necesităților copilului dumneavoastră.

Cele mai populare metode de intervenție pentru copiii cu sindromul Asperger sau TSA sunt:

  • Psihoterapia cognitiv-comportamentală (TCC);
  • Analiza comportamentala aplicată (ABA);
  • Logopedia.

Cu intervenția potrivită, adaptată nevoilor copilului, începută la o vârstă cât mai fragedă, acesta poate dobândi abilitățile necesare unei dezvoltări armonioase, conform vârstei.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
5 activități creative pentru dezvoltarea vorbirii copiilor cu TSA Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială