Terapia Son-Rise

Jun 30, 2021

Terapia Son-Rise este o metodă de abordare în lucrul cu copiii cu tulburare de spectru autist (TSA), sindrom Asperger, sau alte tulburări pervazive de dezvoltare.

Această metodă a fost dezvoltată de Barry Neil Kaufman și Samahria Lyte Kaufman în anii 70’ după ce fiul lor, Raun, a fost diagnosticat cu autism grav, considerat incurabil.

În prezent Raun este recuperat complet și este actualul CEO al Autism Center of America.

Programul Son-Rise ne prezintă tulburarea de spectru autist (TSA) dintr-o altă perspectivă, astfel că autismul este considerat o luptă constantă cu abilitățile sociale și relaționale ale copilului, nu o tulburare de comportament, ci mai de grabă una social-relațională.

Abordând autismul din perspectiva Son-Rise înțelegem că pentru a ajunge la sursa comportamentelor problematice ale copilului este necesară dezvoltarea unei relații terapeutice foarte puternice și față de terapia ABA, terapia Son-Rise se concentrează intens asupra intrării terapeutului/părintelui în lumea copilului pentru a-i putea arăta acestuia calea de ieșire.

Acest lucru se realizează prin predare, cu ajutorul metodei 3E: Emoție – Energie – Entuziasm. Activitățile folosite în terapia Son-Rise sunt foarte dinamice, entuziaste, orientate spre joc și se concentrează în mare măsură pe dezvoltarea abilitatilor și interacțiunilor sociale.

Elementele cheie ale terapiei Son-Rise:

  • Implicarea profundă a părinților;
  • Dezvoltarea vorbirii și a limbajului;
  • Metodele și tehnicile de învățare specifice;
  • Înțelegere și respect față de nevoile copilului;

Programul Son-Rise oferă părinților o altă opțiune de tratament care ar putea funcționa mai bine decât metodele clasice, dar aceasta opțiune constă într-un adevărat stil de viață.

Se recomandă aplicarea acetui program pe toate planurile (acasă, la grădiniță/școală, la terapie, etc...) timp de minimum  6 luni și desigur luând în considerare și alte terapii complementare pentru a avea cele mai bune rezultate.

Psiholog clinician Uzunia Roxana
Sindromul Asperger Crearea unui viitor mai bun prin educație și integrare socială